Om några dagar kommer Lotteriinspektionen presentera statistik över svenskens spelande. Att det blir nytt årsrekord står redan klart då omsättningen för Svenska Spel under hela förra året var 4,9 miljarder och siffran var uppe på 4 miljarder redan i slutet av september. Orsaken till att spelandet ökar ses framförallt i att spelandet är socialt acceptabelt och att vi är snabba att ta oss till ny teknik i landet.

Acceptabelt och folkligt

I jämförelse mot andra länder omsätter svensken i genomsnitt väldigt mycket på spel. Det har varit så länge och beror till stor del på den sociala acceptans som finns. Spel ses som något folkligt och som för samman människor.

Snabb med ny teknik

En annan orsak till att vi spelar allt mer är svenskens teknikvana. När spel lanserades på nätet, av flera spelbolag, var svenskarna snabba att lära sig den nya tekniken. Detsamma gäller med spel via mobilen. Dessutom är de ofta intresserade av nya spelformer och inte rädda för att spela på flera olika spelsidor.

Även ökad oro

I och med att spelformerna och tillgängligheten ökar kan det också medföra att fler blir spelberoende.

– Tidigare har det funnits en social kontroll. Man tycker att det är skämmigt att springa till kiosken stup i kvarten. Hemma kan du sitta i morgonrocken 24 timmar om dygnet om du orkar, eller ha din mobil på bussen, tåget eller arbetsplatsen, säger Kim Grahn – ordförande i Spelberoendes riksförbund.