Spelberoende är ett stort problem för vissa människor och även om nya svenska casinon är mycket bättre på att förhindra spelproblem så är det fortfarande vissa som drabbas.

Här ska vi titta på 4 vanliga myter om spelproblem.

myter om spelproblem

Myt 1

Man är inte spelberoende om man inte spelar varje dag eller så fort tillfälle ges. / Det är bara personer som ägnar många timmar per dag åt spelande som är spelberoende.

Fakta: Det finns personer som är spelberoende och som drabbas av problem på grund av sitt spelande trots att de inte spelar varje dag och trots att de under perioder avstår från att spela. Samtidigt finns det personer som spelar om pengar flera timmar varje dag utan att vara beroende eller få problem i sina liv på grund av spelandet.

Myt 2

Spelande är aldrig ett problem så länge man har råd att förlora / Den som går plus ekonomiskt på sitt spelande kan inte vara spelberoende.

Fakta: Man kan vara spelberoende även om man inte drabbas av ekonomiska problem på grund av sitt spelande. Spelandet kan till exempel orsaka problem i ens liv genom att det tar upp tid som man egentligen hellre skulle ha lagt på att ta hand om sin familj, träffa sina vänner, sköta om sin hälsa och ägna sig åt hobbies man hade tid för innan man började storspela. Det finns personer som går plus ekonomiskt på sitt spelande och samtidigt är så spelberoende att de drabbas av allvarliga abstinensbesvär om de inte får spela.

Myt 3

Det är bara impulsiva och ansvarslösa människor som kan bli spelberoende.

Fakta: Det finns många exempel på personer som utvecklat ett spelberoende samtidigt som de varit oerhört ansvarsfulla och behärskade inom andra områden. Det kan till exempel vara så att den ordentliga välklädda kvinnan som sköter sitt arbete till punkt och pricka, alltid finns där för sin familj, äter nyttigt, tränar aerobics exakt tre gånger i veckan och varken röker eller dricker utvecklar ett allvarligt spelberoende på bingosajter om kvällarna. Så småningom kan beroendet leda till att hon börjar förskingra pengar på jobbet, drar sig undan från sin familj och så vidare, men få skulle hävda att hon var en ansvarslös och impulsiv person när spelberoendet inleddes. Att någon är allmänt ”ordentligt” i sin vardag är alltså inte någon garanti för att personen aldrig kan utveckla ett spelberoende, precis som det inte är någon garanti för att personen inte kan utveckla ett alkoholberoende, nikotinberoende, etc.

Myt 4

Någon som är spelberoende spelar på vad som helst

Fakta: Det finns en populär myt om att den som är spelberoende är villig att spela på vad som helst, från skraplotter till galopp, och när ordinarie spelmöjligheter inte finns till hands desperat springer omkring och försöker slå vad om vad som helst med personer runt omkring. Det finns förstås spelberoende personer som lever upp till den här myten, men de är inte normen. Tvärt om är det vanligt att spelberoende har tämligen starka preferenser för vad de kan tänkas spela på.

Det finns till exempel många slotmaskinsberoende som aldrig skulle ens överväga att slå sig ned vid blackjackbordet trots att det befinner sig bara några meter bort från favoritmaskinen, och det finns spelberoende personer som älskar att spela på hästar och med omsorg analyserar varenda liten detalj i travsportsvärlden samtidigt som de aldrig skulle köpa en trisslott eller satsa ett öre på Stryktipset. Att man inte tvångsmässigt satsar pengar på vad som helst är alltså inte alls någon garanti för att man inte är spelberoende.